湘里妹子学术网

廣東話版的《長恨歌》(转贴,出处不明)

汉皇重色思倾国,御宇多年求不得
>我大佬一向中意ppmm,
>浦咗N年都未揾到个好女人

杨家有女初长成,养在深闺人未识
>杨家有个ppmm啱啱有咗,
>养在好深嘅房入面,人家唔识得佢

天生丽质难自弃,一朝选在君王侧
>天生佢好靓,想打胚都打唔到,
>有一日俾我大佬见到,就娶咗佢过门

回眸一笑百媚生,六宫粉黛无颜色
>转个面过嚟,依起朋牙笑一下,惊晕咗一百个美媚
>连一个叫六宫嘅粉肠都吓到冇哂颜色

春  赐浴华清池,温泉水滑洗凝脂
>春天好冻,大佬叫佢去华清池局桑拿
>温泉啲水俾好多人浸过,好多油,睇落好滑咁,最啱用嚟洗脂肪

待儿扶起娇无力,始是新承恩泽时
>等班靓将佢打捞返上岸,佢都已经无哂力啦
>等班靓将佢打捞返上岸,佢都已经无哂力啦
>刚好個阵係新手上岸

云×花颜金步摇,芙蓉帐暖度春宵
>(云通晕)晕下下晕咁返返去,
>在蚊帐入面煮宵夜吃

春宵苦短日高起,从此君王不早朝
>点知啲宵夜好苦,好难吃,住煮到天光先煮好
>所以从此之后我大佬连早餐都唔吃啦

承欢待宴无闲暇,春从春游夜专夜
>(大佬)成日带做梁欢到处开台,讲算,好唔得闲
>春天就有时出去玩下,夜晚就专门去夜总会睇场

后宫佳丽三千人,三千宠爱在一身
>大佬后面通常带住三千个马仔,
>三千人都只係想对淋佢一个人

金屋妆成娇待夜,玉楼宴罢醉和春
>间金屋装修(妆通装)好后,叫一个叫阿娇嘅人夜晚睇场,
>佢自己就去玉楼帮人摆和头?

姊妹兄弟皆列土,可怜光彩生门户
>以前班姊妹,仲有班兄弟都俾仇家对啉哂
>连 趩O屋企都俾人搞到七彩咁

遂令天下父母心,不重生男重生女
>于是命令所有为人父母者,
>唔准超生男仔,要超生都只准生女仔

骊宫高处入青云,仙乐飘飘处处闻
>有间叫骊宫嘅酒店顶楼发生火警,啲烟标哂出嚟,好似旧云咁好睇
>再加上有啲风吹下,啲烧焦嘅味道到处都闻到

缓歌慢舞凝丝竹,尽日君王看不足
>下面仲有好多人响喥唱卡拉屋企,有人跳disco,有啲跳竹竿舞
>我大佬成日响喥话叫唔够保护费,所以唔去睇场

[ 本贴由 魏袖鼎 于 2005-7-10  15:37 最后编辑 ]
不押韵.

不爽口.
长恨歌里应该有一个完整的故事吧,为什么经贵兄改版之后就面目全非呢?搞到我有点糊涂了,哈哈!不过那些广东话还蛮可以的,嘻嘻~~~~~~

这也算广东话?
当然算呀?

建议

要是用广东话读出来就带劲了。

乱来!

应该叫粗俗的《长恨歌》才对。

没有那首粤语版的再别康桥好玩

太粗俗了,而且很多都不准确。

广东话版的《长恨歌》

文字表达不错,很有诗意。
郁闷啊,都吾顺口!!!!!