湘里妹子学术网

广东方言欣赏[广州话]

在这里将会收集最常用的广州话给大家欣赏
给各位研究广东方言提供少少材料

用剑厉害的叫剑神,开车厉害的叫车神,赌博厉害的叫赌神,你倒霉的厉害所以人称衰神。

一晚几次无人知,两晚唔做心思思,晚晚都做变白痴,你以为做乜啊?吾好乱霖啦!系做梦啊!傻仔!

追女大法:十个女仔,九个默契,明明系老,你话唔系,身光颈靓,要讲古仔,心思费尽,莫怕失礼。

天才宝宝问路实录:警察叔叔我要回家。问:咩城?答:倾国倾城;咩市?招摇过市;咩区?并驾齐驱;咩路?原形毕露;咩街?老鼠过街;门牌号?不三不四;几楼?海市蜃楼!

某人说普通话不准,外地朋友问怎样到顺德大良镇,他普通话说:你先“不搞“(北窖)再“乱搞“(伦教).然后就“打冷震“(大良镇)
女人:去街成日"及"女?! 男人:你又何尝唔系"及"紧仔呢...爱美系人本性..."及"下嗟又唔系禽巨...

你个发型唔衬你的头型,你的头型又唔衬你个身型,你个身型又撞番你个发型,喂你个发系边度剪架?

我好挂住你,个心卟卟噤跳,想见到你的样,仲升起左阵阵欲望添,只手震下震下想摸到、占有你既身体,我好需要你、好想得到你啊!哗,自摸十三么!

哨牙可以刨西瓜,饮茶可以隔茶渣,落雨可以遮下巴,劈友仲可以挡得两下。

有肚痛,喇叭细路丸系权威,肠胃曳,契两粒即刻消滞,要信我,巨使你肠胃舒畅,喇叭一响,bababebabeba 精神晒~
听闻近日广东天气反复无常广州各地区仲有连场暴雨,请各位出门时记得带备橡皮艇,以防万一。

人之初,口多多,知少少,扮代表;牙斩斩,死得惨,声大大,无货卖;有早知,无乞儿,担凳仔,霸头位;有得震,无得训,侧侧膊,唔多觉;笑骑骑,放毒蛇,眼大大,易学坏;眼湿湿,扮忧郁,搞搞震,无帮衬

我觉得你唔系唔爱我,而系唔敢爱我....我知道,你终有一日会敢,我等你.

人一日得廿四个钟,三分一要黎训,三分一要黎做,三分一要... 黎......开心嫁麻!

有话有情饮水饱;爱情白面包但我怎舍得我深爱的你捱饿!但系我只得十皮!你可否先借钱比我,等我买定面包同矿泉水比你顶肚饿?

如果靓仔系一种罪,我已罪犯滔天;如果有型系一种错,我已一错再错;如果聪明要受惩罚,我已受尽千刀万剐,如果爱你要我放弃一切,我也在所不计

头巾痴手巾,毛巾痴脚筋,你就痴子子筋!

衰仔,你讲啦!是只抽,还是群抽?群抽,我们成帮抽你一个!只抽,你抽我成帮!

我好挂住你啊!你有无挂住我呢?

我唔会眼白白睇住你跌落火坑噶,我会合埋对眼……

我今个月好鬼死穷啊,干晒塘,你可唔可以……

我唔系特登的,我系见你甘冲动,配合你一下之嘛。我虽然唔系乜野正人君子,都唔至于趁人之危嘎!

话你叻,你就叻唔切;话你蠢,你又蠢唔晒~~!

好鬼死闷啊!你得唔得闲陪我倾下啊?

同你做佐朋友甘耐啦,你一直对我甘好甘锡我,我实在不知道点样报答你了...如果下世做牛做马,我一定...拔d草过你食.

宜家的你应该仲训得好酣吧,如果我不小心吵醒佐你,我想真诚甘同你讲声:对唔住,我系…………专登噶!

紧急通告:芳村精神病院有一病人走脱,敬请广大市民留意!该病人特征:习惯用一假手机看短信!口头禅:痴线的!

有一瘸子和一瞎子一同上路,瞎子背瘸子,瘸子指路。一次骑车出门,他们边唱歌边走,瘸子忽发现一水沟,便叫到:“沟,沟,沟! ”瞎子接到:“哦嘞哦嘞哦嘞。”于是两人一同翻入沟内。

虾饺同公仔面打交,虾饺打输左,第二日虾饺拖马去打公仔面,半路遇到拉面就打左她一餐,拉面问点解打我啊,虾饺话米以为去做左负离子我就唔认得你!
夫妻有仔名李笨.一日报案,阿sir问夫名,答:李港仙;sir惑问妇名,答:吴广德;sir问为何事?齐声:稳李笨!

食啖陈皮,吞左啖气。而家稳食艰难,千奇吾好同D钱斗气!

昨夜星辰昨夜风,猪栏晚晚吹北风,小猪得了大伤风,刚刚啪完感冒通,踩着猪笼去兜风,看着信息追蜜蜂一不小心跌落窿

你讲大话,你唔敢锡我系因为你仲中意我。我话俾你知,如果呢次你拒绝我既话,你会后悔一世嘎!

美源发彩:乜甘烦啊?白头发?你又烦啊?搽左D咩啊?黄禽禽甘0既,学我啦,用美源发彩。梳D美源发彩,立即变黑又得,逐渐变黑又得。得左!

胃仙U:跑马够刺激,讲马仲紧张,搞到里轮个胃认真唔妥。哈,好采有胃仙U,食左胃仙U,个胃咋咋声舒服晒。连国内D亲友都叫我买。胃仙U,使得!

珠江桥牌玉冰烧:斩料,斩料,斩大旧叉烧。油鸡卤味样样都要,斩大旧叉烧,哗!玉冰烧,玉冰烧,坐低饮杯玉冰烧。

《剑桥拜拜》但我吾可以唱K,讲拜拜个支笛衰左;热天的昆虫都为我收声,剑桥今晚真系亚左!我静静鸡散水,就好似我静静鸡甘踩离;我拍拍箩柚,一D云都毋拎,嫌重得滞。

《剑桥拜拜》我静静鸡散水,就好似我静静鸡甘踩离;我静静鸡yaap手,同D云讲声“系甘先喇,喂”,河边个D金柳,好似个新娘系黄昏晒太阳;反映系水上面个靓样,系我个心度浮吓浮吓甘样。

两情若是久长时,又岂在猪猪肉肉;在天愿作比翼鸟,在地愿为连尾猪;别是一番滋味上猪头……

我最近经常梦见你:扮得好靓,企系街边,双手叉腰,似条叉烧;四处乱望,似只色狼;六神无主,似只老鼠!

其实我好鬼死挂住你!无你的日子,就好似叫鸡无银纸,柯屎无厕纸,对鞋顶脚趾,碗饭有粒老鼠屎!!

听说昨晚你被搞到:酥酥麻麻疯疯癫癫哭爹喊娘,手舞足蹈浑身乱颤满身大汗,天旋地转欲仙欲死,话左你要离电擎远D啦,你没事吧?

听说你有一个远房亲戚当了大明星,现在人人都认识他,可红呢。什么?你不知道?不会吧,你居然不认识麦兜?

从前有只猪,唔讲你唔知,如果你想知,打开你就知,打开正白痴,弱智兼低B,比我整古都唔知,下次醒目D.

笨猪看信息-越看越得戚,猪头猪脑无出息,笨手笨脚好焦积,踩住牛屎玩花式,玩完要饮葡萄适,边饮边回短信息!

人又老,钱又无,二奶又大肚,三奶又烂赌,四奶又死老母,五奶又唔好,六奶又去蒲,七奶又勾佬,八奶又嫌我醋,九奶又姨妈到....哎!我好惨咖,请我吃餐饭啦?

唔该你毋阻住我做野啦,你以为我好得闲咩。点解你点极都唔明架?
最好有配音,这样好学点啊。
好建议,让我试试看``
是不是用录音笔录好之后做成文件就可以上传?
是的,主要是找到足够的空间上传。
连我这个广东人都不会啊```:wacko:
方言就是很有地域性的啊!