湘里妹子学术网

方言文字化

作者 : 石厚高
来源:上海语言文字网
(2002-04-02)

“教育部长”宣布,闽南语、客语与原住民语,三年内全部文字化。大家觉得不可思议,这么多年也可以说是数千年都做不到,“黄部长”能在三年内做到吗?民国五十几年,中央日报副刊有中篇连载小说《嘎嘎儿》我看不懂,当时我问父亲他也不懂,他知道嘎嘎儿是种游戏。查查中华书局辞海找不到这个词,国语日报辞典倒是有的,它的解释是“两头尖中间又圆又大,像橄榄球的形状”,应该是北方某个区域的地方游戏。它不是大家都看不懂的,我想只有主编或编辑看得懂。某作家用方言写了一部小说,据说叫好不叫座,是一样的道理。
  方言文字化如果实施,当然又要浪费很多公币,我们已经有很多次经验了,如自愿就学方案,本报报导过,好大的标题“自愿就学方案是一次失败的实验”。会讲方言或母语的小孩子不用学校教,不会的教了也没用,这是很明白的事实。抗战时期我在重庆读小学,当时国民政府并没有教四川话,大家都会说。开放后,看电视发现,四川人也都可以讲普通话。
  母语教学已经是匪夷所思,再来方言文字化更是不可思议。日本女作家新井用中文写作,她说过“中国话是世界性语言,日本话是区域性语言”,她不但是杰出作家,脑筋也清楚。

;|;|;|
作者:江欣
摘自:http://www.cantonese.org.cn/ungoo/article/writemyhand.htm
我手寫我心,文化由此起

各位鄉親父老,無論你“也文”定“也武”,醒目仔定大頭蝦,你哋一定有留意到一樣好唔正常但到目前爲止重未有人理嘅嘢。 究竟乜嘢咁大陣仗?就係噏廣東話嘅人“手”唔對“心”,“口”講唔同手寫嘅情況。
“重以爲係乜嘢,噉又點喎?”
噉就大件事:同你哋講吓“心”先。“心”唔單止係思想、創意嘅靈魂,重係一個文化、文明嘅指標!文化越強,心同手就越分唔開。心唔對手,口唔對心,都係所有創作上嘅限制!
“你想暗示乜嘢噃?”
我想指出廣州話(廣東話)喺廣東、香港(同其它地區)淨係有口語地位。其實我哋可以做好啲!用我哋嘅手去寫我哋嘅心,去創作,開創一個文化新天地!

“但係噉噃,廣州話(廣東話)係口語,唔寫得架!重有,佢低俗無釐頭,點見得人吖?”
噉你就太有偏見喇!首先廣州話(廣東話)係個語言,每一個語言都可以發展到文學嘅地位。廣州話(廣東話)裏有好多字重係古文嚟嘅添,所以唔存在唔寫得嘅諗法。冇錯,廣州話(廣東話)亦都有好多字淨係廣州話(廣東話)先至有,但呢個係所有中國語言嘅情況——普通話有佢獨有嘅字,上海話,閩南話,客家話……都係。呢啲獨有字構成每種語言獨特性。至於低俗,無釐頭,呢個係廣州話(廣東話)裏其中一啲風格——每種語言都因創作者而定佢風格。換句話講,廣州話(廣東話)都可以提昇至文學地位!
“既然普通話已成爲正式文體,點解花咁多精神去寫一種淨係識廣東話嘅人先至睇得明嘅文體?”
首先,我哋冇意倡議放棄普通話,祇係指出廣州話(廣東話)唔單止係個口語,重係個手寫得出嘅語言。至於其他人睇唔睇得明呢個問題,有政治、文化等兩個層面。暫時撇開政治層面;喺文化方面,佢有一種超出語言、物理時空、思維嘅特性,我哋大膽認爲文化係用“心”去創造時間同空間,所以明與唔明係一個處於相對性嘅層面。我哋相信如果大家對廣東話有適當嘅栽培,佢一定會散發出一股魅力, 沒法擋嘅文化力量。
大家點睇﹖

[ 本贴由 foglia_fu 于 2006-1-3  15:54 最后编辑 ]
方言文字化,的确不是可以一蹴而就的,但是这跟方言使用者的文化认同心理有着密切的关系,是否可以一概否定呢?